Постинг
18.04.2010 22:54 -
Патладжан - семена цени, засяване, отглеждане на патладжан, поливане на патладжан
Автор: zelenchuci
Категория: Хоби
Прочетен: 25483 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 18.04.2010 23:16
Прочетен: 25483 Коментари: 1 Гласове:
0
Последна промяна: 18.04.2010 23:16
Отглеждане на патладжан - семена цени, засяване и отглеждане на патладжан.
Патладжанът (Solanum melongena) идва от Индия и е от групата на топлолюбивите зеленчуци. Има слабо развит корен и право стебло, което може да достигне височина до 150 см. Плодовете му са с големина от 20 до 2000 г, яйцевидни, продълговати, овални, кръгли, крушовидни, цилиндрични. Цветът им е бял или виолетов. Месото на плода е бяло, крехко, малко горчиво.
Температура. Патладжанът се отглежда чрез предварително произведен разсад. За ранно производство се сеят през февруари и растенията се пикират на разстояние 10х10 см. За средно ранното производство разсадът се произвежда през март, като растенията не се пикират. ,За 1 куб. м са необходими 6-8 г семена, а за да се произведе разсад за 1 декар - 40-50 г. До поникването е необходимо да се поддържа оптимална температура от 22-25 градуса и влажност. След поникването температурата през деня при слънчево време трябва да бъде до 30 градуса, при облачно - 20-22 градуса, а през нощта - около 17 градуса. Влажността също трябва да е висока.
Разсадът излиза навън, когато е минала опасността от слани. Ранните сортове правят това през април-май. Почвата трябва да е дълбока, топла, рохкава, богата на лесно усвоими вещества, с неутрална реакция. Нуждае се от висока влажност. Разсадът се засажда на разстояние 50-70 см между редовете и 50-60 см между растенията. Разсадът трябва да бъде във фаза 4-и - 5-и лист, с къси междувъзлия и с дължина на стъблото не повече от 20-25 см.
Вода. За патладжана поливането е задължително. След засаждането му е първото поливане, а 5-6 дни по-късно - второто. След това до началото на плододаването се полива през 10-12 дни, а оттам до края на вегетацията - през 7-10 дни. Трябва да внасяте и минерални торове. Внасят се 2-4 пъти през вегетацията. За целта се използва птичи или говежди тор и торна течност, а от минералните – суперфосфат и амониева селитра. Почвата трябва да се пази чиста от плевели. С първото разрохкване растенията се загърлят.
Патладжаните са готови за прибиране през юли. Реколта се прибира, докато падне слана.
Патладжанът (Solanum melongena) идва от Индия и е от групата на топлолюбивите зеленчуци. Има слабо развит корен и право стебло, което може да достигне височина до 150 см. Плодовете му са с големина от 20 до 2000 г, яйцевидни, продълговати, овални, кръгли, крушовидни, цилиндрични. Цветът им е бял или виолетов. Месото на плода е бяло, крехко, малко горчиво.
Температура. Патладжанът се отглежда чрез предварително произведен разсад. За ранно производство се сеят през февруари и растенията се пикират на разстояние 10х10 см. За средно ранното производство разсадът се произвежда през март, като растенията не се пикират. ,За 1 куб. м са необходими 6-8 г семена, а за да се произведе разсад за 1 декар - 40-50 г. До поникването е необходимо да се поддържа оптимална температура от 22-25 градуса и влажност. След поникването температурата през деня при слънчево време трябва да бъде до 30 градуса, при облачно - 20-22 градуса, а през нощта - около 17 градуса. Влажността също трябва да е висока.
Разсадът излиза навън, когато е минала опасността от слани. Ранните сортове правят това през април-май. Почвата трябва да е дълбока, топла, рохкава, богата на лесно усвоими вещества, с неутрална реакция. Нуждае се от висока влажност. Разсадът се засажда на разстояние 50-70 см между редовете и 50-60 см между растенията. Разсадът трябва да бъде във фаза 4-и - 5-и лист, с къси междувъзлия и с дължина на стъблото не повече от 20-25 см.
Вода. За патладжана поливането е задължително. След засаждането му е първото поливане, а 5-6 дни по-късно - второто. След това до началото на плододаването се полива през 10-12 дни, а оттам до края на вегетацията - през 7-10 дни. Трябва да внасяте и минерални торове. Внасят се 2-4 пъти през вегетацията. За целта се използва птичи или говежди тор и торна течност, а от минералните – суперфосфат и амониева селитра. Почвата трябва да се пази чиста от плевели. С първото разрохкване растенията се загърлят.
Патладжаните са готови за прибиране през юли. Реколта се прибира, докато падне слана.
Търсене