Постинг
17.04.2010 22:46 -
Пипер - Семена за пипер, засяване на пипер, отглеждане на пипер
Отглеждане на пипер
Пиперът (Capsicum annuum) е топлолюбива култура, която се нуждае от 20 градуса топлина през вегетацията. Семената покълват за 8-10 дни при температура 20-25 градуса и влажност на почвата около 70-75% от полската влагоемност. Разсадът се отглежда в култивационни съоръжения. За много ранно производство семената се засяват в отопляеми оранжерии от края на януари до 10 февруари, за ранно – от началото до средата на февруари. За средно ранно производство за зелен и червен пипер за мелене семената се завяват от 1 до 20 март. Семената се хвърлят на дълбочина 2-3 см. Растенията се пикират при появата на втори същински лист на разстояние 10х10, 8х8 или 6х6 см или в отделни саксийки.
Оптималната температура за растежа и развитието на пипера е 18-25 градуса. Под 12 градуса растежът на растенията спира, а при горещини над 35 градуса цветовете и плодовете окапват. Кореновата система също е чувствителна на почвената топлина. Най-добре тя се развива при стойности от 18 до 22 градуса.
Ако не осигурявате редовно поливане на пипера, то растенията също могат да загинат. Ако влажността на въздуха е ниска и температурата е висока, цветовете могат да окапят. До настъпването на плодообразуването пиперът не проявява големи претенции към водата, но след това, особено през юли-август, трябва да напоявате редовно. До формирането на първите плодове поливките са през 12-16 дни, а през целия вегетационен период поливките трябва да се извършват през 6-7 дни при норма 30 куб. м за 1 декар.
Пиперът се нуждае от плодородни почви. Те трябва да са наносни, ливадно-канелени и канелени горски, дълбоки с богато съдържание на хумус и азот, фосфор, калий. Почвата трябва и да е водопропусклива, влагоемна, бързо да се затопля, за да работят добре корените. Не трябва да садите пиперът след пипер или други култури от семейство Картофови, към които принадлежи. Развива се най-хубаво след разорана люцерна и тревни смески. Добри предшественици са растенията от семействата Бобови, Тиквови и Житни.
Пиперът се засажда на редове на разстояние 60-70 см един от друг и 13-15 см между растенията за зелен пипер и 10-12 см между тези за червен пипер. Може да се отглежда и в лехи при двуредови схеми на засаждане. Разсадът се изнася на открито, след като е преминала опасността от късни пролетни слани, което за Южна България започва след 20 април при суперранното и ранното полско производство, а след 5 май при средно ранното. Седмица след това се прави подсаждане.
През вегетацията пиперът се подхранва с азотни торове, като половината от количеството се внася при първото окопаване, а втората половина – при започването на масовото плододаване.
Пиперът (Capsicum annuum) е топлолюбива култура, която се нуждае от 20 градуса топлина през вегетацията. Семената покълват за 8-10 дни при температура 20-25 градуса и влажност на почвата около 70-75% от полската влагоемност. Разсадът се отглежда в култивационни съоръжения. За много ранно производство семената се засяват в отопляеми оранжерии от края на януари до 10 февруари, за ранно – от началото до средата на февруари. За средно ранно производство за зелен и червен пипер за мелене семената се завяват от 1 до 20 март. Семената се хвърлят на дълбочина 2-3 см. Растенията се пикират при появата на втори същински лист на разстояние 10х10, 8х8 или 6х6 см или в отделни саксийки.
Оптималната температура за растежа и развитието на пипера е 18-25 градуса. Под 12 градуса растежът на растенията спира, а при горещини над 35 градуса цветовете и плодовете окапват. Кореновата система също е чувствителна на почвената топлина. Най-добре тя се развива при стойности от 18 до 22 градуса.
Ако не осигурявате редовно поливане на пипера, то растенията също могат да загинат. Ако влажността на въздуха е ниска и температурата е висока, цветовете могат да окапят. До настъпването на плодообразуването пиперът не проявява големи претенции към водата, но след това, особено през юли-август, трябва да напоявате редовно. До формирането на първите плодове поливките са през 12-16 дни, а през целия вегетационен период поливките трябва да се извършват през 6-7 дни при норма 30 куб. м за 1 декар.
Пиперът се нуждае от плодородни почви. Те трябва да са наносни, ливадно-канелени и канелени горски, дълбоки с богато съдържание на хумус и азот, фосфор, калий. Почвата трябва и да е водопропусклива, влагоемна, бързо да се затопля, за да работят добре корените. Не трябва да садите пиперът след пипер или други култури от семейство Картофови, към които принадлежи. Развива се най-хубаво след разорана люцерна и тревни смески. Добри предшественици са растенията от семействата Бобови, Тиквови и Житни.
Пиперът се засажда на редове на разстояние 60-70 см един от друг и 13-15 см между растенията за зелен пипер и 10-12 см между тези за червен пипер. Може да се отглежда и в лехи при двуредови схеми на засаждане. Разсадът се изнася на открито, след като е преминала опасността от късни пролетни слани, което за Южна България започва след 20 април при суперранното и ранното полско производство, а след 5 май при средно ранното. Седмица след това се прави подсаждане.
През вегетацията пиперът се подхранва с азотни торове, като половината от количеството се внася при първото окопаване, а втората половина – при започването на масовото плододаване.
Viva la Revolution in France!
КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПАНОНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
СВЕТОВЕН СКАНДАЛ! Пътник от изчезналия м...
КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПАНОНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
СВЕТОВЕН СКАНДАЛ! Пътник от изчезналия м...
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
анонимен -
трите връха нау4ното наименование
17.09.2010 19:12
17.09.2010 19:12
как е нау4ното наименование на така наре4ен пипер трите върха
цитирай
2.
анонимен -
Коя година е създадена българската държава?
28.05.2012 17:00
28.05.2012 17:00
Не мисля, че някой над 18 г. не знае :-)
цитирай
3.
анонимен -
jakLURTWBaUmDpX
05.11.2012 10:34
05.11.2012 10:34
RaowbG <a href="http://slmwczefejcq.com/">slmwczefejcq</a>, [url=http://cjmtfxxazqko.com/]cjmtfxxazqko[/url], [link=http://zdynqrgzllnp.com/]zdynqrgzllnp[/link], http://dziqtjjmurdg.com/
цитирайТърсене